Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сарми със спаначни листа

Постни сарми със спаначни листа

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Постни сарми със спаначни листа
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Търпение и сръчност, това е тайната на вкусните постни сарми със спаначни листа"

Необходими Продукти

  • спанак - 35 бр., едри листа
  • кафяв ориз - 1 к.ч.
  • печурки - 10 бр., от консерва
  • морков - 1 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • гьозум - 2 с.л., изсушена подправка
  • растителна мазнина - ½ к.ч.
  • вода - 3 к.ч.
  • черен пипер - ½ к.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме лука и моркова. Нарязваме ги на ситни кубчета. Сотираме ги последователно в предварително сгорещената мазнина до омекването им. Прибавяме към тях нарязаните на ситно печурки.

Предварително накисваме ориза в хладка вода за 40 минути. Изплакваме, отцеждаме добре от водата и прибавяме към къкрещата на слаб котлон плънка.

След като промени цвета си и стане стъклен, го заливаме с ½ гореща вода и разбъркваме добре.

Прибавяме ароматния гьозум, овкусяваме със сол, черен и червен пипер.

Плънката се готви на слаб котлон още 5-6 минути.

Оставяме я да се охлади.

Измиваме добре спанака, като почистваме листата от дръжките. Потапяме ги за кратко в кипяща вода, като процесът на бланширане трае най-много 1-2 минути.

Веднага шокираме спаначните листа във вода с ледени кубчета. Отцеждаме ги внимателно и ги подреждаме в широка чиния, готови за завиване на сармите.

Поставяме по лъжичка от сместа и увиваме плътно. Подреждаме ги в средно голям и подходящ за целта съд и ги заливаме с останалата 1/2 от водата.

Печем в предварително загрята фурна на умерена температура до готовност.

Готовите лозови сарми сервираме топли, гарнирани с чесново нискомаслено кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: