Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме лука и моркова. Нарязваме ги на ситни кубчета. Сотираме ги последователно в предварително сгорещената мазнина до омекването им. Прибавяме към тях нарязаните на ситно печурки.
Предварително накисваме ориза в хладка вода за 40 минути. Изплакваме, отцеждаме добре от водата и прибавяме към къкрещата на слаб котлон плънка.
След като промени цвета си и стане стъклен, го заливаме с ½ гореща вода и разбъркваме добре.
Прибавяме ароматния гьозум, овкусяваме със сол, черен и червен пипер.
Плънката се готви на слаб котлон още 5-6 минути.
Оставяме я да се охлади.
Измиваме добре спанака, като почистваме листата от дръжките. Потапяме ги за кратко в кипяща вода, като процесът на бланширане трае най-много 1-2 минути.
Веднага шокираме спаначните листа във вода с ледени кубчета. Отцеждаме ги внимателно и ги подреждаме в широка чиния, готови за завиване на сармите.
Поставяме по лъжичка от сместа и увиваме плътно. Подреждаме ги в средно голям и подходящ за целта съд и ги заливаме с останалата 1/2 от водата.
Печем в предварително загрята фурна на умерена температура до готовност.
Готовите лозови сарми сервираме топли, гарнирани с чесново нискомаслено кисело мляко.