Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Две плоски тави, покрити с хартия за печене.
Млякото се загрява до 30 градуса. Добавя се маята и 1 с.л. захар от общата, разбърква се и се оставя настрана, докато се активира.
Разбират се с кухненска бъркалка яйцето и захарта.
В голяма купа се смесват двата вида брашна, солта и се разбъркват.
По средата се прави кладенче и се изсипва разбитото яйце със захарта, прясното мляко с активираната мая.
Разбърква се с дървена лъжица, докато започне да се оформя грубо тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно в рамките на 2 до 3 с.л.
Оформеното тесто се изсипва върху набрашнен плот и се измесва добре.
След това на порции се добавя мекото масло и след всяко добавяне се измесва много хубаво, докато се приеме от тестото.
В началото тестото ще бъде лепкаво, но в процеса на измесване ще стане еластично и приятно нелепнещо.
Готовото измесено тесто се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 - 2 часа.
Върху леко набрашнен плот се изважда втасалото тесто. Дели се на 2 равни части за удобство. Всяка част се разточва с точилка в кръг с диаметър 30 см с дебелина около 3-4 мм. Разрязва се на 8 бр. еднакви триъгълника.
В края - основата, на всеки триъгълник се поставя по 1 пълна ч. л. с връх Нутела. Завива се кифличка.
Подреждат се в тавата върху хартията за печене, покриват се с фолио и кифличките се оставят да втасат отново за около 40 мин.
Преди да се вкарат във фурната, козуначените кифлички се намазват с четка с прясно мляко.
Пече се на 180 градуса за около 15 минути.
След като се охладят, шоколадовите козуначени кифлички може да се декорират с разтопен шоколад или само да се поръсят с пудра захар.
Източник:tanya-wwwblogspot.com