Солена сьомга

14/04/2019
"Вкусен деликатес, който лесно може да приготвите вкъщи "
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо354
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • сьомга - 250 г филе с кожа
  • сол - 1 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Филето от сьомга се измива, почиства от костици и подсушава перфектно с кухненска хартия.

2. Захарта и солта се смесват и половината количество се разстила равномерно в малък съд. Рибното филе се поставя върху този плат с кожата надолу, след това се покрива с останалото количество сол и захар.

3. Притиска се добре, за да стане плътна обвивката и ако е нужно, се добавя още сол.

4. Върху осолената риба се поставя тежък предмет, който допълнително да притиска и така да подпомогне процеса на отделяне на течности от рибата и тя да съзрее по-бързо.

5. Съдът се прибира в хладилник за 24 часа - не по-малко, нито повече, за да не изсъхне прекалено сьомгата, тъй като солта извлича всички сокове от нея.

6. След като е изминало това време, извадете рибното филе, измийте го под слаба струя студена вода и подсушете. Ще видите как е потъмняло леко, как се е втвърдило и узряло.

7. Намажете обилно сьомгата със зехтин и съхранявайте в хладилник.

Може да я нарежете на тънки филенца и да я залеете с по-обилно количество от зехтина, така ще издържи повече време.

8. Така приготвената сьомга е невероятно вкусна - деликатес, който лесно може да направите в домашни условия и без никакви усилия.

9. Използвайте по ваше усмотрение за разнообразни ястия, салати, препечени филийки със зехтин или крема сирене и хайвер.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар