Начин на приготвяне
ч.ч.= 220 мл
Разтопете свинската мас и я оставете леко да се охлади.
В купа разбийте яйцата със захарта.
Погасете амонячната сода в киселото мляко. Прибавете ги към яйчената смес.
На тънка струя и бъркайки добавете и маста. Накрая сложете ванилиите, бакпулвера и настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре.
Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете сместа и замесете тесто.
Оставете тестото за 10-15 минути, покрито с кърпа. През това време застелете 2 тави с хартия за печене.
Разтопете шоколада на водна баня или за 20-30 секунди в микровълнова фурна. Смелете ядките в блендер.
Разделете тестото на четири части. Всяка разточете върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Намажете с разтопен шоколад, поръсете с портокалови корички и орехи и навийте на руло откъм широката част. Нарежете козуначеното руло на шайби с дебелина 2 см.
Подредете охлювчетата в тавите на разстояние и печете в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Великденските сладки охлювчета с течен шоколад са готови.
Добър апетит и светли празници на всички!