Торта-парфе с ягоди и сметана

15/04/2019
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9925113502
"Правилото е, че не може да си отрежете само едно парче торта-парфе с ягоди и сметана - трябва да са поне две, за да уважите труда на майстора"
Приготвяне15 мин.
Готвене22 мин.
Общо37 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо585
  • Преглеждания за месеца584
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете ягодите и ги направете на пюре с помощtа на блендер. Не е нужно да стават на абсолютна каша, може да има малки парченца.

2. Сипете смлените ягоди със захарта (200 г) и лимоновия сок в тенджерка и сварете за 10 минути на слаб до умерен огън (да не надвишава 100 градуса).

3. Готовото сладко от ягоди/сироп оставете да поизстине 2-3 минути, през които накиснете желатина в студена вода, за да се хидратира. Щом е готов, отцедете го хубаво, сложете го при ягодите и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине.

4. През това време опечете блата: разбийте на пухкава, гъста пяна яйцата със захарта и щипка сол. Трябва хубаво да побелеят. Сипете брашното с бакпулвера и разбъркайте до хомогенна смес.

5. Сипете сместа за блата в намаслена и набрашнена тавичка с откопчаващо дъно - 22-24 см диаметър. Печете 10-12 минути на 180 градуса или до суха клечка.

6. Когато и блатът и ягодовото сладко са изстинали, разбийте сметаната на пухкаво кремче. Не трябва да прекалявате с разбиването, за да не се пресече. Щом стане плътна и кремообразна, е готова.

7. Смесете ягодовата със сметановата смес с плавни движения и сипете върху блата.

Оставете в хладилник за едно денонощие, за да стегне хубаво. Ако не ви се чака толкова, може да приберете за минимум три часа във фризер и да похапвате ягодовата торта много студена, тип Семифредо.

Прекрасна торта с ягоди и сметана, вкусна и пухкава е по всякакъв начин. Най-важното е, че е лесна и проста за приготвяне, с малко съставки и невероятен резултат.

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Геновева
Геновева
15.04.2019 19:46
А дали ще стане, ако направо използвам сладко от ягоди?
0
0
Геновева
Геновева
16.04.2019 13:37
Благодаря за отговора, то скоро ще има ягоди бол и може би ще я направя с пресни такива, но ако пробвам и със сладко ще споделя резултата с удоволствие!
1
0
Йорданка Ковачева
Пропуснах да добавя, че ако сладкото ви от ягоди не е много сладко, то добре ще е да си добавите и малко захар към сметаната.
1
0
Йорданка Ковачева
Не съм пробвала, но може би ще стане, ако го загреете ,за да е топло и да може да се разтвори в него желатина, после пасирате и ако е гъсто може да разредите с много малко вода и лимоновият сок. Ще се радвам да споделите резултата ако опитате с този вариант.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв