Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене.
В част затопленото мляко до 35-40 градуса с 1 с.л. захар се прибавя маята. Разбърква се и се оставя да шупне за 15 минути. Отново се долива малко прясно топло мляко и още 1 ч.л. брашно и отново се разбърква. Оставя се за шупне отново за 15 мин.
След като закваската е готова, се изсипва в купата на миксера, добавят се леко разбитите яйца и останалата захар, ванилията и настърганите кори от лимон. Разбърква се за кратко.
Разтопява се маслото, охлажда се до стайна температура и се прибавя към горната смес, разбърква се.
Започва да се добавя брашното на порции - до изчерпването му.
Замесва се тесто, трябва да е меко и нелепнещо, оформя се на топка.
Намаслява се голяма купа с малко масло и се поставя козуначеното тесто, като се обръща от всички страни леко да се омазни. Покрива се с фолио и се оставя да втаса около 1.30-2 часа.
Втасалото тесто леко се премесва и се дели на 24 равни по големина парчета тесто. Ползва се кантарче за измерване на парчетата тесто. Желателно е повече брашно да не се добавя.
Оформят се на топчета. Разплесква се на дланта и в средата се поставя по 1/ 2 парче локум. Отново се затваря и се оформя топче върху гладък плот.
Подреждат се в тава с разстояние едно от друго и се оставят да втасат отново за 1 час. Към жълтъка, който е отделен, се прибавя 3 с.л. вода и се намазват козуначените топки.
Козуначетата се поръсват с едра захар.
Пекат се на 180 градуса за около 12 минути, щом се зачервят, са готови.
Козуначените топки с локум са готови.
Източник: www.cookathause.com
По мое усмотрение към парчето локум добавих няколко кандирани портокалови и лимонови корички.