Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козуначени топки с локум

Козуначени топки с локум

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козуначени топки с локум2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
42 мин.
Порции
25
"Разчупете оковите на традицията и вместо класическия козунак пригответе Козуначени топки с локум"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г, бяло обикновено
  • масло - 100 г, стана температура
  • захар - 180 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 7 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 1 ч.л.
  • локум - 1/2 кутия по избор (50 - 100 г)
  • жълтък - или белтък за намазване на топките
  • захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене.

В част затопленото мляко до 35-40 градуса с 1 с.л. захар се прибавя маята. Разбърква се и се оставя да шупне за 15 минути. Отново се долива малко прясно топло мляко и още 1 ч.л. брашно и отново се разбърква. Оставя се за шупне отново за 15 мин.

След като закваската е готова, се изсипва в купата на миксера, добавят се леко разбитите яйца и останалата захар, ванилията и настърганите кори от лимон. Разбърква се за кратко.

Разтопява се маслото, охлажда се до стайна температура и се прибавя към горната смес, разбърква се.

Започва да се добавя брашното на порции - до изчерпването му.

Замесва се тесто, трябва да е меко и нелепнещо, оформя се на топка.

Намаслява се голяма купа с малко масло и се поставя козуначеното тесто, като се обръща от всички страни леко да се омазни. Покрива се с фолио и се оставя да втаса около 1.30-2 часа.

Втасалото тесто леко се премесва и се дели на 24 равни по големина парчета тесто. Ползва се кантарче за измерване на парчетата тесто. Желателно е повече брашно да не се добавя.

Оформят се на топчета. Разплесква се на дланта и в средата се поставя по 1/ 2 парче локум. Отново се затваря и се оформя топче върху гладък плот.

Подреждат се в тава с разстояние едно от друго и се оставят да втасат отново за 1 час. Към жълтъка, който е отделен, се прибавя 3 с.л. вода и се намазват козуначените топки.

Козуначетата се поръсват с едра захар.

Пекат се на 180 градуса за около 12 минути, щом се зачервят, са готови.

Козуначените топки с локум са готови.

Източник: www.cookathause.com

По мое усмотрение към парчето локум добавих няколко кандирани портокалови и лимонови корички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: