Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Италиански козунак Панетоне с шоколадова глазура

Италиански козунак Панетоне с шоколадова глазура

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8239k5k5k8
Италиански козунак Панетоне с шоколадова глазура
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"И нашенските козунаци са чудесни, но опитвали ли сте някога Панетоне с шоколадова глазура - великолепно е"

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 250 г
  • брашно - 250 г, 00
  • вода - 250 мл (хладка)
  • захар - 100 г
  • олио - 50 мл
  • масло - 40 г
  • сол - 10 г
  • мая - 1 пак (суха бирена мая)
  • жълтъци - 2 бр.
  • стафиди - 100 г
  • шоколадови капки - 50 г
  • портокал - 1 бр. кора
  • лимон - 1 бр. кора
  • масло - 1 ч.л.
  • за глазурата:
  • шоколад - 50 г (черен)
  • сметана - 50 мл
  • масло - 1 с.л. (може и олио)
  • ядки
  • захарни фигурки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите в ром за няколко часа. Може дори за една нощ.

Смесете двата вида брашно, захарта и сухата мая. Разбъркайте ги добре и направете кладенче. По ръба поръсете солта. Затоплете леко водата и я изсипете в кладенчето заедно с двата жълтъка, олиото и мекото масло.

Замесете меко и нелепнещо тесто. На мен ми се наложи да добавя още съвсем малко брашно. Щом тестото е готово, добавете корите от цитрусите, които предварително сте настъргали на ситно ренде. Месете още няколко минути, колкото да се разпределят равномерно коричките.

Оставете тестото за Панетоне на топло да втаса за около 2 часа.

След това добавете шоколадовите капки и стафидите. Ако стафидите не са поели всичкия ром, първо ги изцедете и подсушете.

Премесете отново тестото, за да се разпредели равномерно плънката.

Оформете го на топка и поставете във форма за панетоне, която трябва да е с височина 10-12 см. Ако нямате такава форма, може да използвате дълбок съд и да направите страните от хартия за печене.

Оставете отново да втаса за около един час. Когато тестото изпълни формата, направете разрез на кръст и сложете парче масло.

Изпечете козунака Панетоне на 180 градуса за около 40 минути. Ако е необходимо, по време на печенето сложете отгоре фолио, за да не прегори.

След изпичане оставете козунака да се охлади напълно и тогава пригответе шоколадовата глазура.

В съд на водна баня сложете шоколада, сметаната и малко масло или олио. Щом сместа стане хомогенна, охладете и залейте козунака. Отгоре може да поръсите с ядки или захарни фигурки - според предпочитанията ви.

Аз направих двойна доза и станаха един голям и два малки козунака.

Италианският козунак Панетоне с шоколадова глазура е страхотен!

Източник: Люси Евтимова Lussi s World Artcaft

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: