Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Пухкави банички-мъфини с лопуш и лук

Пухкави банички-мъфини с лопуш и лук

Пухкави банички-мъфини с лопуш и лук
Снимка: Илиана Първанова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Пролетни банички, които приличат повече на мъфини и са вкусни, колкото банички и мъфини взети заедно"

Необходими Продукти

  • кори за баница - ½ пакет фини
  • лопуш - 2 - 3 шепи нарязан (лапад)
  • лук - ½ глава
  • кисело мляко - ½ кофичка (може и 2/3)
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка по желание
  • чубрица - 1 - 2 щипки
  • шарлан - 2 - 3 с.л. + за намазване
  • брашно - за напудряне на формите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме яйцата и към тях добавяме киселото мляко с шупналата сода. Подправяме с хималайската сол, чубрицата и черния пипер. Смесваме всичко заедно с шарлана.

Прясно набраните листа лопуш измиваме и нарязваме на ситни и къси лентички, а лука - на малки кубченца. Прибавяме ги към млечната смес.

Фините кори за баница нарязваме с голяма ножица – на малки квадратчета с големина около 1 см. Поръсваме ги върху плънката, като ги раздробяваме, за да не останат слепени. Разбъркваме хубаво – така че да няма сухи парченца кори.

Готовата смес разпределяме в 6 големи формички за мъфини (кръгли или правоъгълни), които предварително сме намазали с шарлан и по желание - леко напудрили с брашно.

Печем баничките на 200 градуса за 25 минути до наситено златист цвят. Ако фурната е прекалено силна, можем да ги печем на 180 градуса за около 30 мин.

Преди да ги извадим окончателно – проверяваме дали са напълно изпечени отвътре. Поднасяме баничките-мъфини още топли!

Чудесни и лесни пухкави млечни банички с лопуш и лук!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: