Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме листата лопуш, на ситни кръгчета праза (целия стрък - и бялата и зелената част) и ги сипваме в дълбока купа. Поливаме с млечната смес - от едно разбъркано яйце с кисело мляко и малко сода.
Овкусяваме и с хималайска фина сол, малко черен млян пипер и чубрица (по желание можем да добавим и други подправки на вкус, но е хубаво и е да е с по-малко, за да е по-нежно и да изпъква вкуса на зеленините). Разбъркваме хубаво - може и с ръка, за да е най-равномерно.
Отваряме пакета с корите, разгъваме ги и взимаме две. Първата намазваме със силиконова четчица с шарлан горния и долния край по цялата дължина на кората. Залепяме втората кора отгоре и намазваме с шарлан средата. Сгъваме на две откъм по широката страна.
Ако корите в пакета са 14 бр., както обикновено, разделяме плънката на 7 равни части, тъй като взимаме за баничка по две кори. Поръсваме върху сгънатите кори с определеното количество зелена плънка и сгъваме на триъгълници (както и показано на снимките).
Подреждаме в тавата, предварително намазана с шарлан. Повтаряме същото и с другите кори и плънка, като всеки преди да взимаме част от плънката е препоръчително да разбъркваме, тъй като млечната смес се пада на дъното, а е хубаво да има навсякъде равномерно.
Намазваме отгоре с разбъркано яйчице баничките, със силиконова четчица богато и по страничните крайчета, така че да няма не намазано. Печем на 200 градуса за 15 минути и поднасяме директно от фурната. Получават се 2 партиди - първата с 4 бр., а втората с 3 бр.
Поднасяме ги топли и хрупкави!
Това са най-вкусните и пухкави банички с лопуш и праз за пролетта! Лесни и нежни!
Чудно Вкусно!