Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Дроб сарма»Агнешко дробено за Гергьовден

Агнешко дробено за Гергьовден

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Агнешко дробено за Гергьовден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Традиционно на Гергьовден сервираме агнешко дробено, което приготвяме ето така"

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - 1.2 - 1.5 кг черен дроб, бял дроб, сърце, чревца
  • растително масло - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • зелен лук - 1 връзка
  • зелен чесън - 2 - 3 стръка
  • лапад - 1 стиска
  • киселец - 1 стиска, ако няма - отново лапад
  • люти чушки - 2 - 3 зелени /по желание/
  • джоджен - 1 връзка
  • черен пипер - 20 зърна
  • бахар - 2 зърна
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкият набор се изкисва в студена вода 2-3 часа, за да излезе кръвта.

Сварява се в тенджера под налягане в 1 литър подсолена вода заедно със зърната черен пипер и бахар около 45-50 мин. След това се нарязва на парченца, а бульонът се прецежда.

Нарязаните лук, чесън, лапад, киселец, чушлета и джоджен се задушават леко в маслото.

Добавят се оризът, смленият черен пипер и червеният пипер, както и 4 ч.ч. от бульона.

Всичко заедно с агнешкото се поставя в подходяща тава и се обърква добре. Пече се на 180 градуса около 50 мин.

Хубаво е, когато се сгъсти да се разбърка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: