Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топлата вода с лъжица захар и лъжица бяло брашно. Оставя се да бухне за 15 минути.
В купа се смесват двата вида брашно, добавя се сол, олио, белтъка от яйцето, киселото мляко и разбъркваме с вилица.
Замесва се средно меко тесто, покрива се с фолио, оставяме да втаса, докато удвои обема си.
От втасалото тесто се отделя 1/3 част, останалото се разделя на 8-9 равни топчета.
Малкото топче тесто се точи на кръгла кора с диаметъра на тавата 28 см. Срязва се през средата на 8 триъгълника, без да стигат разрезите до края.
Върху всеки триъгълник в широката част се поставя топче тесто, връхчето се обръща върху топчето и леко се притиска, оформят се листенца.
В средата на питката се поставя последното топче тесто.
Оставя се на топло, докато тавата се напълни.
С дървен шиш се притискат в средата всички листенца.
Намазва се с разбит жълтък, 2 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко.
Декорира се питката Слънце със сурови слънчогледови семена и поръсваме сусам и маково семе.
Печем нашата погача в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Изважда се и намазваме с масло, за мека коричка!
Весел празник Гергьовден на всички именници!