Начин на приготвяне
Измийте добре агнето и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен пипер и го оставете да престои 2-3часа.
Междувременно пригответе пълнежа. В леко осолена вода сварете черния дроб, сърцето, момиците. Извадете ги и ги нарежете на дребни парченца.
Запържете нарязания на ситно пресен лук в тенджера с 1 к.ч. олио, заедно с нарязания също на ситно киселец. Сложете ориза и щом се позапържи, прибавете полусварените дреболии. Добавете смлян черен пипер и сол на вкус.
Сипете 2 ч.ч. от водата, в която са варени дреболиите, и варете под похлупак, докато ориза поеме течността.
Снемете тенджерата от огъня и сложете нарязания на ситно магданоз (джоджен и мащерка).
Напълнете агнето с така приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте го с останалото олио и го сложете в голяма тава.
Има два варианта за печене на агнето:
1. В пещ
Необходимо е пещта да е добре загрята. Тоест е добре да е горяла 4 часа, преди да се сложи агнето. Веднага, когато се махнат въглените се слага агнето и отвора на пещта се запечатва добре. Изпича се в продължение на 4-4.5 часа.
2. Във фурната
Сложете тавата с агнето върху кръстосани обелени пръчки и печете на умерена фурна, като през десетина минути обливате агнето с мазнина от тавата.
Посолете на вкус и печеното агне нарежете на порции.
За гарнитура поднесете със салата от пресни зеленчуци, като отстрани слагате по 2 стръка обелен пресен чесън и купчинка шарена сол.
Печеното агне за Гергьовден е готово.