Печено агне за Гергьовден

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Печено агне за Гергьовден
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 2
03/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
8
"Подреждаме трапезата за Гергьовден и отреждаме почетното място на печеното агне, разбира се"

Необходими Продукти

  • агне - цяло мъжко агне
  • зелен лук - 2 връзки
  • киселец - 250 г
  • ориз - 2 к.ч.
  • сол - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • олио - 2 к.ч.
  • магданоз - 3 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • пресен чесън - 1 връзка
  • По желание
  • мащерка - 1 с.л.
  • джоджен - няколко стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре агнето и го поръсете отвътре със смлян черен пипер, а отвън го натрийте с червен пипер и го оставете да престои 2-3часа.

Междувременно пригответе пълнежа. В леко осолена вода сварете черния дроб, сърцето, момиците. Извадете ги и ги нарежете на дребни парченца.

Запържете нарязания на ситно пресен лук в тенджера с 1 к.ч. олио, заедно с нарязания също на ситно киселец. Сложете ориза и щом се позапържи, прибавете полусварените дреболии. Добавете смлян черен пипер и сол на вкус.

Сипете 2 ч.ч. от водата, в която са варени дреболиите, и варете под похлупак, докато ориза поеме течността.

Снемете тенджерата от огъня и сложете нарязания на ситно магданоз (джоджен и мащерка).

Напълнете агнето с така приготвената смес и го зашийте с конец. Полейте го с останалото олио и го сложете в голяма тава.

Има два варианта за печене на агнето:

1. В пещ

Необходимо е пещта да е добре загрята. Тоест е добре да е горяла 4 часа, преди да се сложи агнето. Веднага, когато се махнат въглените се слага агнето и отвора на пещта се запечатва добре. Изпича се в продължение на 4-4.5 часа.

2. Във фурната

Сложете тавата с агнето върху кръстосани обелени пръчки и печете на умерена фурна, като през десетина минути обливате агнето с мазнина от тавата.

Посолете на вкус и печеното агне нарежете на порции.

За гарнитура поднесете със салата от пресни зеленчуци, като отстрани слагате по 2 стръка обелен пресен чесън и купчинка шарена сол.

Печеното агне за Гергьовден е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: