Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Страхотен Козунак XXL

Страхотен Козунак XXL

Страхотен Козунак XXL
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Защото знаем, че е толкова вкусен, че просто няма как да минете само с едно парче, предлагаме да приготвите Страхотен Козунак в гоооолям размер"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 - 2 жълтъка за намазване)
  • прясно мляко - 280 мл
  • захар - 170 г
  • мазнина - 1/2 ч.ч. масло + олио
  • течен подсладител - 2 с.л. (по желание)
  • лимони - 1 бр. кората
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 прахчета
  • есенция - 1 капсула лимон
  • ракия - 1 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче (7 г.)
  • брашно - около 800 г
  • шипков мармалад - 1 бурканче
  • бадеми - за поръсване филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счупете яйцата в купа и отделете 1-2 жълтъка, с които ще намажете козунака. При останалите яйца прибавете захарта и с тел хубаво разбийте.

Сипете топлото мляко ( не горещо), разбъркайте отново. Разтопете маслото и към него прибавете олиото, дръпнете настрана.

Настържете кората на лимона, подсладителя и ароматите сипете към яйцата. В голяма купа или тава пресейте част от брашното, щипка сол и сухата мая.

Сипете млечната смес и започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяйте от мазнината. Месете толкова, докато започнат да се виждат мехурчета.

Тестото трябва да е меко и разтегливо, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса. Като изпълни купата го разделете на топки.

Всяка топка разпънете на намазнен плот, намажете с шипков мармалад. С пръсти притиснете тестото за да се затвори фитила и два по два ги усучете.

В намазнена тава или застлана с хартия за печене поставете в центъра първия усукан охлюв. Около него другите усукани части.

Оставете да втаса, след което намажете със разбития жълтък с малко мляко и олио, поръсете от бадемите и кристална захар. Печете в умерена фурна до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: