Начин на приготвяне
Счупете яйцата в купа и отделете 1-2 жълтъка, с които ще намажете козунака. При останалите яйца прибавете захарта и с тел хубаво разбийте.
Сипете топлото мляко ( не горещо), разбъркайте отново. Разтопете маслото и към него прибавете олиото, дръпнете настрана.
Настържете кората на лимона, подсладителя и ароматите сипете към яйцата. В голяма купа или тава пресейте част от брашното, щипка сол и сухата мая.
Сипете млечната смес и започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяйте от мазнината. Месете толкова, докато започнат да се виждат мехурчета.
Тестото трябва да е меко и разтегливо, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса. Като изпълни купата го разделете на топки.
Всяка топка разпънете на намазнен плот, намажете с шипков мармалад. С пръсти притиснете тестото за да се затвори фитила и два по два ги усучете.
В намазнена тава или застлана с хартия за печене поставете в центъра първия усукан охлюв. Около него другите усукани части.
Оставете да втаса, след което намажете със разбития жълтък с малко мляко и олио, поръсете от бадемите и кристална захар. Печете в умерена фурна до хубав златист цвят.