Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса;
Хартиена форма за Коломба за 500 г.
В купа се разбиват яйцата и захарта с щипката сол до плътно побеляване. Добавя се прясното мляко, зехтина и се разбива на ниска скорс
Добавя се брашното с бакпулвера и настърганите кори лимон, разбърква се и се прибавя и сокът от лимона, отново се разбърква.
Сместа се изсипва във форма за Коломба.
Отгоре се подреждат бадеми и се посипва щедро със захарни перли.
Пече се на 170 градуса за около 35-40 мин или до суха клечка.
Източник: Cucina facile con Elena
Предлагам италианска рецепта за една бърза Коломба. Тя е по-скоро кейк, отколкото козуначено тесто, но с превъзходен вкус.
В Италия се предлагат различни по вид т.нар. сладкиши Коломба, може да е солена, може да е с пълнеж от крем Пастичера или сладък вид козунак.
Тази рецепта е бърза, лесна и е с бакпулвер, не отнема никакво време. Важното е да се спази формата ѝ и да е посипана обилно с бадеми и захарни перли.