Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)

Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Великденска лимонова Коломба (Torta colomba Al Limone un dolce di Pasqua)6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Трудно ще ви опишем колко вкусна е тази лимонова Коломба, това е нещо, което трябва да откриете сами"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г тип 00
  • захар - 220 г кристална
  • прясно мляко - 150 мл
  • зехтин - 75 мл
  • яйца - 3 бр.
  • лимони - сок и настъргана кора от 1 лимон
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • бадеми - сурови за поръска
  • захарни перли - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса;

Хартиена форма за Коломба за 500 г.

В купа се разбиват яйцата и захарта с щипката сол до плътно побеляване. Добавя се прясното мляко, зехтина и се разбива на ниска скорс

Добавя се брашното с бакпулвера и настърганите кори лимон, разбърква се и се прибавя и сокът от лимона, отново се разбърква.

Сместа се изсипва във форма за Коломба.

Отгоре се подреждат бадеми и се посипва щедро със захарни перли.

Пече се на 170 градуса за около 35-40 мин или до суха клечка.

Източник: Cucina facile con Elena

Предлагам италианска рецепта за една бърза Коломба. Тя е по-скоро кейк, отколкото козуначено тесто, но с превъзходен вкус.

В Италия се предлагат различни по вид т.нар. сладкиши Коломба, може да е солена, може да е с пълнеж от крем Пастичера или сладък вид козунак.

Тази рецепта е бърза, лесна и е с бакпулвер, не отнема никакво време. Важното е да се спази формата ѝ и да е посипана обилно с бадеми и захарни перли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: