Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Богати козунаци с локум и сушени кайсии

Богати козунаци с локум и сушени кайсии

Богати козунаци с локум и сушени кайсии
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Край на скучните козунаци, искаме ги пухкави, искаме ги богато гарнирани, искаме ги като тези"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (два жълтъка за намазване)
  • захар - 300 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • масло - 100 г
  • олио - 80 мл
  • мая - 1 кубче (42 г.)
  • сол - щипка
  • ракия - 1 с.л.
  • лимонови кори - 1 пакетче на Йоткер
  • есенция - 1 ампула за козунаци
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 1 кг
  • локум - 2 кутии
  • бадеми - филирани
  • сушени кайсии - 100 г
  • портокалови корички - 1/2 кутийка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с 2 с.л захар, кафена чашка мляко и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, добавете лимоновите корички и есенцията.

Пресейте брашното, поръсете щипка сол и стопете маслото да е готово за по късното прибавяне.

Замесете меко тесто, като маслото и олиото ги добавяте на няколко пъти. Месете тестото, разпъвайте и удряте в плота - така, докато се усвои напълно всичката мазнина.

Оставете да втаса, след което на намаслен плот или маса разделете тестото на топки и от всяка оформете дълъг фитил, леко разпънете по дължина и сложете парченца локум, нарязани сушени кайсии и портокалови корички.

От снимката ще придобиете представа как точно, притиснете фитилите, усучете леко и оплетете на плитка. Сложете ги в намаслени форми или застлани с хартия за печене и оставете да втасат.

Втасали намажете с разбит жълтък, сложете парченца локум и поръсете със захар и бадеми. Печете козунаците в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: