Начин на приготвяне
Активирайте маята с 2 с.л захар, кафена чашка мляко и 2 с.л. брашно. Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, добавете лимоновите корички и есенцията.
Пресейте брашното, поръсете щипка сол и стопете маслото да е готово за по късното прибавяне.
Замесете меко тесто, като маслото и олиото ги добавяте на няколко пъти. Месете тестото, разпъвайте и удряте в плота - така, докато се усвои напълно всичката мазнина.
Оставете да втаса, след което на намаслен плот или маса разделете тестото на топки и от всяка оформете дълъг фитил, леко разпънете по дължина и сложете парченца локум, нарязани сушени кайсии и портокалови корички.
От снимката ще придобиете представа как точно, притиснете фитилите, усучете леко и оплетете на плитка. Сложете ги в намаслени форми или застлани с хартия за печене и оставете да втасат.
Втасали намажете с разбит жълтък, сложете парченца локум и поръсете със захар и бадеми. Печете козунаците в загрята фурна на 160 градуса.