Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав домашен Великденски козунак

Пухкав домашен Великденски козунак

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Пухкав домашен Великденски козунак5 / 7
22/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"И нека приготвянето на най-вкусния Пухкав домашен Великденски козунак да започне сега"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг пресято
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • масло - 100
  • ром - 3 шишенца есенция
  • есенция - 1 бр. лимонова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта се разбива много добре с яйцата, маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л. захар и щипка сол, което е загрято, но не да пари.

Оставя се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, почва да се меси.

Като стане еластично и да не лепне, започва да се нанася мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и това се повтаря, докато не свърши всичката мазнина.

След това козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен.

Прави се плитка, остава се да втаса още 20 минути, маже се с яйце захар и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса, за 10 минути, след което се намалява на 170-180 градуса и се пече още 30-40 минути.

Източник: Даниела Стоянова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: