Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Бабина пролетна чорбица (Рецепта от Средногорието)

Бабина пролетна чорбица (Рецепта от Средногорието)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Бабина пролетна чорбица (Рецепта от Средногорието)6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ей така става всяка пролет - излезе ли зеленото, задължително приговяме от Бабината пролетна чорбица"

Необходими Продукти

  • коприва - 3 - 4 шепи, млада
  • киселец - 2 шепи
  • листа от репички - 1 малка връзка
  • зелен лук - 2 стръка
  • пресен чесън - 2 стръка
  • брашно - 1 с.л. препечено
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • масло - 4 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - 1 малка китка
  • за застройката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленият лук и пресният чесън се нарязват на ситно. Задушават се на умерен огън с маслото и олиото. Към тях се добавят ситно нарязаната коприва, листата от репички и киселеца.

Разбърква се, докато поомекнат, добавя се препеченото брашно (приготвено в сух тиган) и се налива около 1.2 л топла вода.

След като супата от коприва започне да ври, се слага предварително почистения и измит ориз и се вари до готовност. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, поръсва се със наситнения магданоз.

Отделя се една купичка от пролетната супа, изчаква се няколко минутки леко да се охлади и с нея се разрежда застройката от разбитото яйце и кисело мляко. Прехвърля се при непрекъснато бъркане към чорбата.

Бабината пролетна чорбица се поднася веднага, още докато е топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: