Начин на приготвяне
След като се почисти и измие, бобът се залива от вечерта с топла вода, която да е 3 пръста над него. Слагат се 2 щипки хлебна сода.
На следващия ден бобът е набъбнал. Измива се и се слага в тенджера. Залива се със студена вода, която да е малко над него и се вари. След като поври 10 минути, водата се излива и се налива нова.
Отново се слага да ври и се прибавят 2 с.л. олио, почистените, нарязани на ситно лук, чушки (чушките могат да се сложат цели и когато се сварят, се изваждат, маха се ципата и се пасират) и моркови, като от време на се долива вода, докато се свари бобът.
Тогава се прибавят и доматите. Докато се сварят и те, в съд се налива останалото олио и се слага брашното, за да се запържи. В края се прибавя и червеният пипер. Взема се от чорбата и се прибавя към брашното, като се бърка енергично, за да стане гладка каша, която се прибавя към боба.
Вари се още 5 минути. Прибавя се сол на вкус и се ръси с 3-4 щипки джоджен.