Чудна копривена чорбица

Чудна копривена чорбица
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Всички сме чували за редицата полезни свойства на копривата. Сега е чудесен момент да направим тази копривена чорбица част от нашето дневно меню и да ѝ се насладим"

Необходими Продукти

  • коприва - 200 г замразена
  • моркови - 1 бр.
  • зелен лук - 5 стръка
  • зелен чесън - 3 стръка
  • ориз - 100 г
  • доматено песто - 1 с.л.
  • сол
  • универсална подправка
  • зехтин - 3 с.л.
  • За застройка
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 1 бр.
  • Дресинг
  • чесън - 4 скилидки
  • чили - 2 с.л.
  • оцет - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете лука и чесъна, нарежете ги на ситно. Почистете моркова и го нарежете.

Загрейте зехтина, прибавете нарязаните зеленчуци и копривата.

Гответе на бавен огън, докато зеленчуците омекнат. Междувременно разбърквайте с дървена лъжица.

Прибавете доматеното песто.

Налейте около литър и половина гореща вода. Гответе на тих огън 15 минути.

Прибавете измития ориз. Овкусете със сол и универсална подправка.

Гответе до готовност на ориза. Намалете огъня.

Разбийте жълтъка с киселото мляко. Прибавете към млечната смес един черпак от супата.

Разбъркайте и налейте застройката към супата от коприва.

Оставете за около минута да къкри на много тих огън, след което отстранете съда от котлона.

За по-голяма пикантност, пригответе дресинг към чорбицата. Пресовайте чесъна, добавете чилито и оцета. Смесете съставките.

Поднесете чудната копривена чорбица с кисел, пикантен дресинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: