Начин на приготвяне
Почистете лука и чесъна, нарежете ги на ситно. Почистете моркова и го нарежете.
Загрейте зехтина, прибавете нарязаните зеленчуци и копривата.
Гответе на бавен огън, докато зеленчуците омекнат. Междувременно разбърквайте с дървена лъжица.
Прибавете доматеното песто.
Налейте около литър и половина гореща вода. Гответе на тих огън 15 минути.
Прибавете измития ориз. Овкусете със сол и универсална подправка.
Гответе до готовност на ориза. Намалете огъня.
Разбийте жълтъка с киселото мляко. Прибавете към млечната смес един черпак от супата.
Разбъркайте и налейте застройката към супата от коприва.
Оставете за около минута да къкри на много тих огън, след което отстранете съда от котлона.
За по-голяма пикантност, пригответе дресинг към чорбицата. Пресовайте чесъна, добавете чилито и оцета. Смесете съставките.
Поднесете чудната копривена чорбица с кисел, пикантен дресинг.