Начин на приготвяне
По магазините се продават култивирани печурки. Има дребни, едри , всякакви и на добра цена. За по-качествени се смятат дребните но аз повече харесвам едрите-имат по-наситен вкус. Обикновено тези гъби се използват като добавка към ястия -яхнии, супи, салати, задушено и т.н. Може да се приготви и основно ястие. Предлагам един вариант:
Гъбите се почистват с четка. Махат се пънчетата. Всяка гъба се намазва отвън с олио, отвътре се осолява и овкусява с няколко капки лимонов сок. В сгорещеното олио се задушават настъргания морков, ситно нарязаните лук и чушка.
Прибавя се каймата и хубаво се разбърква, добавят се ориза, листенцата на мащерката /може и суха-от пакетче чай/, сол и пипер на вкус. След като поизстине се слага чесъна-счукан и нарязан на ситно и киселото мляко.
С получената смес хубаво се напълват гъбите. Отгоре се запечатват с резен домат. Запичат се в предварително загрята фурна на 180 гр. 15-20 минути.
Как да се сервират? Е то си е ваша работа, но чаша розе няма да е излишна.