Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени гъби»Пълнени печурки с кайма и ориз

Пълнени печурки с кайма и ориз

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Пълнени печурки с кайма и ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"На вас оставяме да решите с каква гарнитура ще ги поднесете, само да кажем, че чаша розе в никакъв случай няма да е излишна"

Необходими Продукти

  • печурки - 6 бр. големи
  • кайма - 250 гр. свинска
  • ориз - 1 ч.ч. сварен
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1/2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • мащерка - два стръка
  • лимони - лимонов сок
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По магазините се продават култивирани печурки. Има дребни, едри , всякакви и на добра цена. За по-качествени се смятат дребните но аз повече харесвам едрите-имат по-наситен вкус. Обикновено тези гъби се използват като добавка към ястия -яхнии, супи, салати, задушено и т.н. Може да се приготви и основно ястие. Предлагам един вариант:

Гъбите се почистват с четка. Махат се пънчетата. Всяка гъба се намазва отвън с олио, отвътре се осолява и овкусява с няколко капки лимонов сок. В сгорещеното олио се задушават настъргания морков, ситно нарязаните лук и чушка.

Прибавя се каймата и хубаво се разбърква, добавят се ориза, листенцата на мащерката /може и суха-от пакетче чай/, сол и пипер на вкус. След като поизстине се слага чесъна-счукан и нарязан на ситно и киселото мляко.

С получената смес хубаво се напълват гъбите. Отгоре се запечатват с резен домат. Запичат се в предварително загрята фурна на 180 гр. 15-20 минути.

Как да се сервират? Е то си е ваша работа, но чаша розе няма да е излишна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка: