Начин на приготвяне
Смесваме маята със хладката вода и зехтина и оставяме настрани за 5 минути да шупне.
В купа смесваме двата вида брашно и солта.
След като маята е починала, я добавяме към брашното. Бъркаме с дървена лъжица, докато се образува тесто.
Изсипваме сместа, където ще месим, и омесваме тестото 5 минути.
След като е готово тесто, го оформяме и го слагаме във формата, която ще го печем.
Намазваме със зехтин и поръсваме със семена по желание. Слагаме го да втаса за 40-50 минути във фурна на 50 градуса.
След като е втасал, го печем на 200 градуса за 30 40 минути. Проверявайте с клечка дали е готов лимецовият хляб отвътре. Ако отвън ви се стори доста изпечен, а отвътре е суров, го покрийте с хартия за печене или фолио.
Печене хляба с лимец до готовност и хубава коричка.
Ако разполагате с брашно от лимец, опитайте непременно и нашите лимецови палачинки или този вкусен кекс с лимец.