Начин на приготвяне
Ароматен, много вкусен и здравословен хляб. Подходящ по време на пост и при непоносимост към глутена.
Пресяваме брашната в дълбока купа, за да ги аерираме. Изсипваме и останалите в ситото трици от лимецовото брашно. Прибавяме солта, смлените семена от златния лен, нарязаните маслини, ригана и останалите семена.
Маята активираме в хладкото кокосово мляко, прибавяйки към нея лъжичка мед.
В кладенчето изсипваме маята и зехтина. Омесваме добре съставките. Ако тестото продължава да лепне по ръцете, добавете по малко от лимецовото брашно. Тестото трябва да е меко. Покриваме купата със стреч фолио и я оставяме на топло за 2 часа, за да втаса.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот, доомесваме го и го оформяме в кръгла форма.
Поставяме го в малка тавичка, постлана с хартия за печене. С острието на ножа правим два прореза на кръст.
С влажна ръка овлажняваме повърхността и поръсваме с ядки от лимец.
Печем хляба винаги в предварително загрята до 200-220 градуса фурна. През първите 10-15 минути от печенето и после намаляваме на 170-180 градуса и печете до готовност – около 45 минути.
Във фурната поставяме купичка с вода.
След като извадим лимецовия хляб от фурната, го слагаме върху решетка.
Не покривам хляба с лимец с нищо, за да не се овлажни от парата и да има хрупкавата коричка. Оставяме го така, докато изстине напълно.
Съвет: Ако не разполагате с кокосово мляко, можете да го замените с бадемово или с хладка вода.