Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с просо и лимец

Хляб с просо и лимец

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Хляб с просо и лимец
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Здравословен и вкусен - какъвто трябва да бъде всеки хляб, който слагате на трапезата си"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 300 г
  • брашно от просо - 100 г
  • оризово брашно - 100 г
  • ленено семе - 50 г смляно златно
  • кокосово мляко - 300 мл хладко
  • зехтин - 3 с.л.
  • суха мая - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л., с връх
  • мед - 1 ч.л.
  • маслини - 50 г
  • слънчогледови семена - 40 г
  • просо - 40 г
  • сусам - 1 с.л., пълнозърнест
  • черен сусам - 1 с.л.
  • риган - 1 с.л., изсушена билка
  • лимец - 2 с.л.
  • кардамон - щипка по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматен, много вкусен и здравословен хляб. Подходящ по време на пост и при непоносимост към глутена.

Пресяваме брашната в дълбока купа, за да ги аерираме. Изсипваме и останалите в ситото трици от лимецовото брашно. Прибавяме солта, смлените семена от златния лен, нарязаните маслини, ригана и останалите семена.

Маята активираме в хладкото кокосово мляко, прибавяйки към нея лъжичка мед.

В кладенчето изсипваме маята и зехтина. Омесваме добре съставките. Ако тестото продължава да лепне по ръцете, добавете по малко от лимецовото брашно. Тестото трябва да е меко. Покриваме купата със стреч фолио и я оставяме на топло за 2 часа, за да втаса.

Прехвърляме тестото върху набрашнен плот, доомесваме го и го оформяме в кръгла форма.

Поставяме го в малка тавичка, постлана с хартия за печене. С острието на ножа правим два прореза на кръст.

С влажна ръка овлажняваме повърхността и поръсваме с ядки от лимец.

Печем хляба винаги в предварително загрята до 200-220 градуса фурна. През първите 10-15 минути от печенето и после намаляваме на 170-180 градуса и печете до готовност – около 45 минути.

Във фурната поставяме купичка с вода.

След като извадим лимецовия хляб от фурната, го слагаме върху решетка.

Не покривам хляба с лимец с нищо, за да не се овлажни от парата и да има хрупкавата коричка. Оставяме го така, докато изстине напълно.

Съвет: Ако не разполагате с кокосово мляко, можете да го замените с бадемово или с хладка вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: