Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Испански козунак (Mona De Pascua)

Испански козунак (Mona De Pascua)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Испански козунак (Mona De Pascua)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
27/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Далеч отидохме за рецептата, но си струваше, защото този Испански козунак е безкрайно вкусен"

Необходими Продукти

  • Квас
  • брашно - 130 г
  • прясно мляко - 75 мл
  • мая - 10 г жива
  • захар - 1/2 ч.л.
  • Основно тесто
  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. XL
  • захар - 160 г пудра
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 80 г разтопено
  • портокали - 1 бр. жълтата част на кората
  • стафиди - 8 - 10 бр. големи, тъмни
  • ром - за накисване на стафидите (водка, джин)
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе квас от изброените за него продукти. Оформете на малка топка тесто и я пуснете в голяма купа с леко затоплена вода, която да не надвишава телесната температура от 37 градуса. Когато топчицата удвои обема си и изплува на повърхността, квасът е готов.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете леко разбитите със захарта яйца, натрошете останалата мая и налейте половината масло и млякото.

Настържете кората от цитруса със специално ренде за случая, за да не попадат бели части от кората.

Замесете тесто, към което прибавете и приготвеният квас и месете поне 10 минути върху набрашнен плот, прибавяйки си по малко брашно и намазнявайки ръце в останалото разтопено масло, докато го привършите.

Готовото тесто върнете в купата, завийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа. Сложете стафидите да се накиснат в алкохола.

Разделете козуначеното тесто на две равни части и оформете топки. Поставете ги в тавичка на разстояние една от друга и изчакайте отново да бухнат и удвоят обема си около час.

Готовите валенсиански мони намажете с леко разбит белтък (понякога се разбива и на сняг) Поръсете със стафиди и навлажнена със малко от алкохола захар.

Изпечете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути или до хубав загар.

След изваждане от фурната охладете върху решетка и поднесете на великденската трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: