Начин на приготвяне
Великденската Мона е типичен празничен сладък хляб за някои зони в Испания - Валенсия, Каталуния, Кастия Ла Манча, Мурсия, Арагон. Взависимост от зоната може да се различава по някои съставки или в украсата си. Тук ви предлагам базистната рецепта за Мона, за да може да опитате нещо малко по- различно от нашия козунак, което обаче също ще има дъх на Великден и ще бъде ароматно и вкусно.
Първото тесто се приготвя от предния ден. Смесват се водата, брашното и маята и се оформя топчица, която се увива в стреч фолио или се затваря херметически в подходящ съд. Оставя се в хладилник за една нощ.
На другия ден се изважда и оставя на стайна температура да шупне за около 20 минути или докато бухне много.
През това време останалото брашно се пресява в купа, слагат се леко разбитите яйца със захарта, млякото- леко затоплено, солта, портокаловата кора и сок, първото вече бухнало тесто (тестото - майка, както го наричат испанците) и другите 12 г мая.
Зехтинът се сипва малко по малко накрая замесвайки меко тесто - в началото много лепкаво.
Прехвърля се на набрашнен плот и се работи с него докато стане гладко, еластично и нелепнещо. Добавя се по малко брашно, без да се прекалява. Оформя се на топка и се връща в купата, завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса около 2 часа.
Втасалото тесто се премесва отново и се оформя на гладка топка, която се слага в тавичка 24 см. диаметър, покрита с хартия за печене. Отново се завива и оставя за около 1 час на топло. Щом утрои обема си се намазва с разбит с малко вода жълтък и се поръсва обилно със захар навлажнена с портокалов сок. В някои зони се маже с разбит на сняг белтък и се оформя дупка в центъра, в която се поставя боядисано великденско яйце. Ще срещнете и Великденска Мона поръсена със разноцветни пръчици или филирани бадеми.
Пече се на 160 градуса за около 30 минути или до суха клечка.
Да ви е сладко и хубав празник!
Коментари