Начин на приготвяне
Почистете патешките гърди от излишни ципички и мазнини. Направете прорези по кожата по диагонал във форма на ромбове, без да стигате до месото.
Натъркайте магретата със розмарин и черен пипер, а сол втрийте само в кожата. Оставете настрана, докато дойде ред да се приготвят.
Заемете се със соса, като за него накълцате на едро шалота, целината и праза. Запържете ги с малко сол в маслото и зехтина, докато омекнат и леко започнат да добиват загар. Добавете домата - настърган, и гответе 1-2 минути, тогава сипете захарта и бъркайте, за да се карамелизира.
Изстискайте сока от двата лайма и настържете кората на единия от тях. Сипете половината от сока при карамелизираните зеленчуци и бъркайте за кратко.
Налейте виното и изчакайте алкохолът да се изпари за 1-2 минути, след това налейте и бульона, останалия сок от лайм, оцета и още сол на вкус. Гответе на умерен огън 10 минути.
Сипете рома, стърготините от цитруса (само зелената част, настъргана на фино ренде за цитруси). Може да сипете и малко от отделената патешка мас, дава чудесен аромат. Бъркайте още 2-3 минути и дорегулирайте според вкуса си с още сол, още захар, в зависимост каква нотка предпочитате да ви преобладава. Също така може да разредите с още бульон или вода.
Пасирайте готовият сос от лайм, за да стане възможно най-фин. Ако е гъст, разредете с още вода. Поддържайте го топъл върху котлона на най-минималната степен.
Идва ред и на патешките магрета. За да ги пригответе по най-лесния и добър начин, първо пуснете фурната да загрява до 200 градуса. По желание може да ги натъркате допълнително с мъничко от цитрусовите корички, за интензивен аромат. Загрейте тиган на силен огън и когато е горещ, сложете магретата с кожата отдолу. Не е нужно да слагате мазнина, тъй като от самата кожа ще се отдели доста такава. При някои патешки гърди е повече, при други по-малко. Ако започне да се отделя прекалено много, отнемайте от тигана с лъжица и заделяйте настрана. Целта е по-скоро магрето да се запечата, запече, а не да се пържи.
След като се придобие тъмно златист загар от страната на кожата, обърнете и запечете и от другата страна за кратко - отново до златисто.
Прехвърлете патешките гърди в тавичка, поръсете с малко зехтин или от отделената мас и завийте с алуминиево фолио. Пъхнете във вече загрялата фурна и печете 10-15-20 минути, в зависимост от предпочитаната от вас степен на изпичане. Имайте предвид, че патешкото месо е дивечово все пак и ако се препече много, би станало жилаво и сухо. Идеалната степен за мен е медиум с тъмна коричка, светло бледо розово месо и ярко розова сърцевина.
След изваждане от фурната оставете месото да почине 4-5 минути, за да улегнат соковете му и остане свежо и крехко. Имайте предвид, че и при тази манипулация процесът на готвене ще продължи.
Извадете магретата в плата, нарежете на филийки, като използвате остър нож за месо, за да се реже като масло, а не да се надъвква месото. Поръсете със едра люспеста сол и залейте с вкусният сладко-кисел сос от лайм.
Поднесете топли на празнична вечеря!
Добър апетит!