Начин на приготвяне
С остър нож нарежете патешкото месо под формата на диамант, посолете от двете страни.
Поставете в студен тиган с кожата надолу, поставете на котлона и загрейте на втора степен, запържете за 8-10 минути и обърнете.
Изсипете мазнината от тигана в бурканче и поставете в хладилник за друго вкусно ястие.
Поставете месото в гювеч или тавичка.
Смесете мед и оцет, сол и черен пипер, намажете кожата на патешките гърди с тях.
Печете в предварително загрята фурна на 130° за около 20 минути (температура в сърцевината 65 градуса).
След това сложете за кратко под горещата скара на фурната, докато кожата стане хрупкава.
Покрийте с алуминиево фолио и оставете да почине за около 5 минути.
Почистете сините сливи от костилките и поставете в касерола с 1 с.л. захар и мерлото и на силен огън, докато захарта се разтопи и виното заври.
Щом заври, котлонът се намаля на умерен към силен и сливите се готвят 12-15 минути или докато по-голямата част от течността се редуцира и сгъсти. Отстранете.
Приготвяне на полента:
Сложете водата със солта да заври и изсипете царевичният грис, разбъркайте с дървена лъжица. Варете около 20 минути, като разбърквате периодично и поставете капака на тенджерата да не пръска.
Когато се сгъсти добре, се слага маслото и пермезана и се сервира гореща.
Разрежете филета от патешки гърди и сервирайте със сос от сини сливи и полента. Насладете се на това прекрасно патешко магре със сос от сини сливи и чашка хубаво вино!