Великденските курабийки от моето детство

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
30/04/2019
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции67
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо543
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 61/2 ч.ч. + още за доомесване
  • захар - 2 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • мас - 1 ч.ч.
  • растителна мазнина - 1/2 к.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. или кефир
  • ванилия - 5 бр.
  • ванилова захар - 2 бр., за поръсване
  • амонячна сода - 1 1/2 бр.
  • лимонова кора - 1 бр., кората на плода
  • портокалова кора - 1/2 бр. кората от плода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Домашните курабии са мил и свиден символ, присъстващ на празничната трапеза редом с традиционния козунак и останалите вкуснотии, които баба подреждаше на трапезата.

В подходяща купа пресяваме брашното и правим кладенче.

В него изсипваме разтопената на водна баня свинска мас и малко растителна мазнина.

Яйцата разбиваме до побеляване със захарта. Заделяме един жълтък за намазване на формичките от тестото.

Прибавяме ванилията и настърганите на ситно лимонена и портокалова кора.

Амонячната сода смесваме с киселото мляко и разбъркваме добре.

Смесваме всички съставки, оформяйки меко и еластично тесто. Поставяме го върху леко набрашнен плот.

Разточваме от него кора, с дебелина 1 см.

С формички изрязваме фигурки от тестото, които поставяме в тавичка, постлана с хартия за печене.

Разбиваме жълтъка с растителна маднина и с четчица намазваме формите тесто. Поръсваме с ванилова захар.

Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна до зачервяването им.

От тази доза излизат около 3 тави (от готварската печка).

След топлинната им обработка ги поставяме да изстинат покрити с памучна кърпа.

Формата и дозата е относителна. Ако използвате по-големи фигурки излизат около 50-55 бр.

Аз смесих формите с големи и по-дребни фигурки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар