Начин на приготвяне
Подгответе си всички продукти (на стайна температура). Настържете лимоновата кора на фино ренде, обхващайки само жълтата част. Сипете двата вида сода във киселото мляко и разбъркайте, оставете да шупне. Яйцата разбийте с телена бъркалка заедно с двата вида захар (заделете единия жълтък).
Пресейте брашното два пъти и направете кладенче, в което сипете шупналото мляко, яйцата, рома, разтопената мас и лимоновата кора. Замесете гладко тесто. Няма нужда от дълго месене, а само толкова, колкото е необходимо, за да стане тестото нелепнещо. Ръсвайте си брашно докато го постигнете.
Оформете на топка, намазнете я и оставете да почине 30 минути до 1 час. След това разточете на кора с дебелина около 4-5 мм. и изрежете с формички вашите курабийки. Поставяйте в тавичка покрита с хартия за печене или предварително намаслена. Трябва да има разстояние между курабийките.
Намажете с разбит с малко олио и водичка жълтък и поръсете всяка със захар. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна без вентилатор докато порозовеят.
От тази доза излизат 3 тавички от стандартните на фурната.
Вкусни, пръхкави и с ухание на Великден!
Да ви са сладки!