Агнешка шкембе чорба по родопски (автентична рецепта)

Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаИноватор41217222132
30/04/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене100 мин.
Общо160 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо914
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натъкнах се на тази рецепта в един дом в Смолян, в която стопанинът на къщата я е научил от своя баща. Приготвя я традиционно на Великден и Гергьовден, когато събира голямото семейство. Изключително лесна, но простото, "от едно време" е най-вкусно.

Агнешкото шкембе се попарва и се изстъргва с остър нож, докато стане бяло. Измива се и се нарязва на парчета.

Тлъстите черва се измиват. Тънките черва се обръщат с помощта на дълга тънка черничева или лозова пръчица.

Измиват се с щипка хлебна сода и 3-4 капки оцет. Изплакват се хубаво и заедно със тлъстите черва се слагат в тенджера с вода да поврат около 20 мин. Отцеждат се и се нарязват.

Полусварените агнешки черва и попареното шкембе се слагат в тенджера с чиста студена вода с малко сол и се слагат на котлона до пълното им сваряване.

В студена вода разбиваме брашно и застройваме чорбата. Доовкусяваме само със сол, ако е нужно, и се оставя да поври със застройката още около 6-7 мин.

Шкембе чорбата се сервира гореща с традиционните за българина счукан чесън, оцет и печена суха люта чушка.

Бележка: По желание към шкембето и червата, може да се добави и част от агнешки бял дроб(предварително попарен).

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар