Начин на приготвяне
Поставяме шкембето в дълбока тенджера и го заливаме със студена вода. Варим на слаб огън около 40 минути.
Обелваме и нарязваме на едро моркова и лука. Прибавяме ги към шкебмето и варим още 30 минути.
Овкусяваме със сол, две цели скилидки чесън и зърна черен пипер.
Добре свареното шкембе изваждаме от съда и поставяме в чиния, за да се охлади. Нарязваме го на парченца.
Бульона прецеждаме през цедка, като запазваме 250 мл от него.
В тиган загряваме растителната мазнина и маслото. Запържваме в тях червения пипер и 1 ч.л. от лютия пипер.
В касерола размиваме нишестето с прясното мляко и разбитите жълтъци. Разреждаме при непрекъснато бъркане с отделения бульон.
Поставяме съда на котлона и разбъркваме непрекъснато. Темперираме сместа с отделеният бульон. Прибавяме я към шкебмето.
Поднасяме шкембе чорбата топла, поръсена с лют пипер. Гарнираме с пресован чесън, залят с оцет.
Съвет: Ако шкембето ви е прясно и необработено, го попарете с вряща вода за 20 минути.
Почистете го от външната страна, а вътрешната остържете с нож, премахвайки ципата му. Измийте го много добре. Залива се със студена вода.
Солта се прибавя, след като шкембето се е сварило!
Пикантната агнешка шкембе чорба е много вкусна.