Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка супа»Агнешка шкембе чорба по родопски (автентична рецепта)

Агнешка шкембе чорба по родопски (автентична рецепта)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Агнешка шкембе чорба по родопски (автентична рецепта)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"По традиция шкембе чорбата се сервира със счукан чесън, оцет и печена люта чушка"

Необходими Продукти

  • агнешко шкембе - от едно агне (+тънки и тлъсти черва)
  • сол - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • за овкусяване
  • чесън
  • оцет
  • люти чушки - 1 печена, суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натъкнах се на тази рецепта в един дом в Смолян, в която стопанинът на къщата я е научил от своя баща. Приготвя я традиционно на Великден и Гергьовден, когато събира голямото семейство. Изключително лесна, но простото, от едно време е най-вкусно.

Агнешкото шкембе се попарва и се изстъргва с остър нож, докато стане бяло. Измива се и се нарязва на парчета.

Тлъстите черва се измиват. Тънките черва се обръщат с помощта на дълга тънка черничева или лозова пръчица.

Измиват се с щипка хлебна сода и 3-4 капки оцет. Изплакват се хубаво и заедно със тлъстите черва се слагат в тенджера с вода да поврат около 20 мин. Отцеждат се и се нарязват.

Полусварените агнешки черва и попареното шкембе се слагат в тенджера с чиста студена вода с малко сол и се слагат на котлона до пълното им сваряване.

В студена вода разбиваме брашно и застройваме чорбата. Доовкусяваме само със сол, ако е нужно, и се оставя да поври със застройката още около 6-7 мин.

Шкембе чорбата се сервира гореща с традиционните за българина счукан чесън, оцет и печена суха люта чушка.

Бележка: По желание към шкембето и червата, може да се добави и част от агнешки бял дроб(предварително попарен).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: