Начин на приготвяне
Натъкнах се на тази рецепта в един дом в Смолян, в която стопанинът на къщата я е научил от своя баща. Приготвя я традиционно на Великден и Гергьовден, когато събира голямото семейство. Изключително лесна, но простото, от едно време е най-вкусно.
Агнешкото шкембе се попарва и се изстъргва с остър нож, докато стане бяло. Измива се и се нарязва на парчета.
Тлъстите черва се измиват. Тънките черва се обръщат с помощта на дълга тънка черничева или лозова пръчица.
Измиват се с щипка хлебна сода и 3-4 капки оцет. Изплакват се хубаво и заедно със тлъстите черва се слагат в тенджера с вода да поврат около 20 мин. Отцеждат се и се нарязват.
Полусварените агнешки черва и попареното шкембе се слагат в тенджера с чиста студена вода с малко сол и се слагат на котлона до пълното им сваряване.
В студена вода разбиваме брашно и застройваме чорбата. Доовкусяваме само със сол, ако е нужно, и се оставя да поври със застройката още около 6-7 мин.
Шкембе чорбата се сервира гореща с традиционните за българина счукан чесън, оцет и печена суха люта чушка.
Бележка: По желание към шкембето и червата, може да се добави и част от агнешки бял дроб(предварително попарен).