Начин на приготвяне
В дълбока купа се сипва разтопеното масло, разбитите яйца, ванилията, солта и активираната мая.
Постепенно се добавя пресятото брашно. Бърка се много добре, трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя за час да втаса.
Втасалото тесто се разпределя във форми за мъфини, купички за крем-карамел или еднократни форми за кексчета. Оставят се още 20 минути леко да се надигнат.
Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути.
Сиропът се приготвя, като в тенджерка се смесват водата и захарта. Ври пет минути, отстранява се от котлона и се добавя лимоновият сок.
Саварините се потапят в сиропа, като периодично се обръщат да се напоят хубаво. Изваждат се от сиропа, поставят се върху решетка да се отцедят.
Сиропираните сладки гарнират със сметана или крема, който сте избрали.
Домашният крем се приготвя, като млякото се кипва със захарта. Брашното се разбива с малко от прясното мляко жълтъците и ванилията.
На тънка струйка се сипва в млякото, бърка се докато кремът се сгъсти. Отстранява се от котлона и се добавя маслото.
Саварините с домашен крем са готови.