Начин на приготвяне
Блат
Разбиват се с миксер белтъците със захарта до пухкава смес в купа. Разтопеното масло, след като добре се охлади, се добавя на тънка струя, като се продължава да се разбива с миксера.
В друга купа се разбиват жълтъците и се добавят пресети брашното, какаото и бакпулвера. Разбитите белтъци се прибавят към жълтъците и внимателно се смесват с вилица или бъркалка. Сместа се слага във форма за торта и се изпича при загрята до 180 градуса фурна с вентилатор за около 25 мин.
Крем
Заквасената сметана се разбива с пудрата захар и отделно се разбива сладкарската сметана до пухкава текстура, след което се смесват внимателно.
Сироп
Водата и захарта се слагат на котлон, докато заврат. Прибавят се ягодово сладко и сироп от нар и се оставя в хладилник да се охлади.
Украса
Нарязват се няколко ягоди за горната част на тортата, а шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху фолио във форми по избор и се слага в хладилник да се втвърди.
Тортата
Изпеченият блат се нарязва на 3 шайби. Всяка шайба се сиропира и се намазва със сметана, добавяйки нарязани ягоди. Най-горният слой и стената на тортата се намазват със сметана. Отгоре се подреждат ягоди за украса и по стената на тортата се залепят шоколадовите форми. Готовата торта се оставя в хладилник.
В сезона на ягодите опитайте непременно и нашите сладкиши с ягоди или ягодовия чийзкейк.
Коментари