Начин на приготвяне
Първо пригответе крема като разтопите белия шоколад на водна баня. Постепенно долейте сметаната, при непрекъснато разбъркване, но внимавайте да не заври сместа. Получава се рядък крем, който се оставя в хладилник да стегне.
За блатовете разбийте маслото добре и добавете захарта. Разбивайте до получаване пухкав крем и добавете яйцата едно по едно. Следва да добавите пресятото брашното заедно с бакпулвера и содата, като бъркането става вече на ръка с шпатула. Омесете прясното мляко с цитрусовата есенция и го добавяйте на порции успоредно с брашното. Разбъркайте добре, до получаване на хомогенна смес.
Намаслете и леко набрашнете 2 тавички с диаметър 25 см. В едната сипете 1/3 от сместа, а във втората 2/3. Сложете ги да се изпекат за около 35-40 минути, като за по-тънкия блат е нужно по-малко време. Проверявайте готовността с клечка.
Оставете изпечените блатове да изстинат добре и разделете по-дебелия на 2 отделни блата. Отделете част от стегналия се крем за покриване на тортата, а към другата добавете натрошените бисквитки.
В подходяща тава сложете единия блат, намажете обилно, втори блат, пак крем, трети блат и покрийте обилно тортата с крема. Отгоре поръсете със смлени орехи. Сложете тортата за няколко часа в хладилник преди да поднесете.
Коментари