Начин на приготвяне
Започнете с тестото за корите, в тенджера прибавете разбитите яйца, захарта, разтопеното масло, меда, прясното мляко и содата. Разбъркайте до еднородна смес и поставете на котлона за загрее. Бъркайте непрекъснато, докато сместа с меден цвят.
Премахнете тенджерата от котлона и оставете да се охлади за 4-5 минути. Добавяйте от пресятото брашно на етапи, като бъркате, докато е възможно. Преместете сместа върху набрашнен плот и замесете меко и нелепящо се по ръцете тесто.
Разделете тестото на 7 еднакви по големина топчета. Всяко топче, разточете върху хартия за печене поръсена с малко брашно, на тънък кръгъл лист.
Изпечете кората, като я поставете в тава, а тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 5-6 минути, до лек златист цвят (не прегаряйте).
Ако има нужда, изрежете кората с помощта на голяма чиния, за да се оформи. Така процедирате с всичките 7 кори. Оставете корите да се охладят и една от тях начупете смелете на по-едро в блендер.
В купа разбийте с миксер течната сметана на пухкав крем. Добавете заквасената сметана, пудрата захар и настърганата кора на портокала, разбъркайте добре.
Сглобете медената торта, като редувате: кора, сметанов крем и няколко лъжички течен шоколад, тук-там. Накрая завършете с крем и поръсете с медените трохи.
Така оформената медена торта поставете в хладилник, за не по-малко от 6 часа, за да омекне.