Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена Торта»Медена торта със сметана и течен шоколад

Медена торта със сметана и течен шоколад

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Медена торта със сметана и течен шоколад
Снимка: Мария Симова
1 / 4
31/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16
"Всяка хапка от медената торта се топи в устата и те кара да искаш още и още"

Необходими Продукти

  • за медените кори
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 4 с.л. течен
  • захар - 150 г
  • масло - 50 г разтопено
  • прясно мляко - 50 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • брашно - около 500 г
  • за крема
  • течна сметана - 200 мл
  • заквасена сметана - 600 г
  • пудра захар - 6 с.л.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • течен шоколад - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с тестото за корите, в тенджера прибавете разбитите яйца, захарта, разтопеното масло, меда, прясното мляко и содата. Разбъркайте до еднородна смес и поставете на котлона за загрее. Бъркайте непрекъснато, докато сместа с меден цвят.

Премахнете тенджерата от котлона и оставете да се охлади за 4-5 минути. Добавяйте от пресятото брашно на етапи, като бъркате, докато е възможно. Преместете сместа върху набрашнен плот и замесете меко и нелепящо се по ръцете тесто.

Разделете тестото на 7 еднакви по големина топчета. Всяко топче, разточете върху хартия за печене поръсена с малко брашно, на тънък кръгъл лист.

Изпечете кората, като я поставете в тава, а тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 5-6 минути, до лек златист цвят (не прегаряйте).

Ако има нужда, изрежете кората с помощта на голяма чиния, за да се оформи. Така процедирате с всичките 7 кори. Оставете корите да се охладят и една от тях начупете смелете на по-едро в блендер.

В купа разбийте с миксер течната сметана на пухкав крем. Добавете заквасената сметана, пудрата захар и настърганата кора на портокала, разбъркайте добре.

Сглобете медената торта, като редувате: кора, сметанов крем и няколко лъжички течен шоколад, тук-там. Накрая завършете с крем и поръсете с медените трохи.

Така оформената медена торта поставете в хладилник, за не по-малко от 6 часа, за да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: