Начин на приготвяне
Пресейте 500 г от брашното заедно със сухата мая в дълбока купа.
Разбийте яйцата и белтъка заедно със захарта с вилица или с тел и ги прибавете към брашното. Прибавете затопленото мляко, а после щипка сол и ванилията.
Разтопете маслото, но да не е горещо, като по малко прибавяйте към сместа, обирайки постепенно от брашното, като разбърквате сместа с пръсти в една посока.
Замесете меко тесто, прехвърлете го на плота и го доомесете до гладко, като прибавяте по малко на етапи от останалото брашно и по малко от олиото, докато спре да лепне.
Сложете тестото в купа намазана с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса около 50-60 минути, докато тестото удвои обема си.
Премесете втасалото тесто върху плота намазан с олио и след това го разделете на две части. Всяка част разделете на 6 части или общо 12 части, които оформете като топчета, без да ги валяте в длани, а просто разтегляйте с пръсти и подпъхвайте отдолу от тестото до образуване на хубаво топче..
Всяко топче разтеглете като дълъг фитил 30-40 см. Завържете фитила, а стърчащите два края пресучете като въже и оформете като геврече.
Подреждат се върху хартия за печене. Аз ги сложих в голямата тава 9 броя.
ЗАБЕЛЕЖКА: Останаха ми три топчета. Тях ги сложих в 3 формички за мъфини. Всяко топче разделих по на 3 малки топченца с големина на малък орех.
Във всяко малко топче сложих по едно кубче шоколад за готвене. Така оформени, сложих в една мъфинова чашка по три топчета едно до друго.
Мъфиновите чашки поставих измежду гевреците, за да изпека всичко заедно.
Покрити с фолио, отново се изчакват да втасат за около 30-40 минути.
Намажете гевречетата с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко. Отгоре поръсете с кристална захар и маково семе. Изпечете козуначените гевречета в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за 15 минути.