Начин на приготвяне
Лукът, целината и морковът се почистват и накълцват на парченца. Задушават се до омекване в маслото и 1/2 ч.л. сол на слаб огън.
Доматите се обелват и се добавят на огъня нарязани на четвъртинки. Готви се 1-2 минути увеличавайки огъня с 2 степени.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета, слагат се към всичко останало и се налива водата. Не е нужно да покрива ястието.
Готви се под капак 10 минути, след това се натрошава кубчето бульон и се ароматизира с подправките- индийско орехче, майорана, черен пипер.
Отново се захлупва и се оставя на умерен огън още около 20 минути, докато картофите са напълно омекнали.
Всичко се пасира до фино пюре, доовкусява се при желание с още от подправките и сол.
Може да се поднесе като предястие или гарнитура към месо.
Добър апетит.