Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на филийки, дебели по един сантиметър. Слагат се в тенджера под налягане, заливат се с литър вода и се посоляват с 1.5 чаена лъжичка сол.
Врат на тих огън 20 минути. Изваждат се, прецеждат се и се пасират горещи. За целта си служим с преса за картофи с дълга дръжка.
Първо смачкваме хубавичко картофите, после прибавяме маслото, после постепенно - затопленото мляко, и започваме да бием интензивно.
Пюрето трябва да стане много пухкаво, да няма бучки, а въздух - като битите белтъци.
Картофеното пюре служи като много добра гарнитура за печено пиле, варени или пържени кренвирши, задушени пържоли, рибни ястия и др.
Коментари