Козуначена корона с мармалад и орехи

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор265841642
05/05/2019
"Достойна за царската трапеза, както и за всяка друга трапеза, на която пухкавите козунаци са на почит "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 045
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплено прясно мляко разтворете маята, 1 ч.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята.

Разтопете маста и прибавете към нея олиото.

Разбийте яйцата със захарта, без единия жълтък (той ще е за намазване на козуначената корона). Прибавете солта, ванилиите, лимоновия сок и лимоновата захар. Разбъркайте всичко добре.

Пресейте брашното и направете кладенче. Вътре сложете яйчената смес и втасалата вече мая. Замесете меко тесто, като прибавяте на части от мазнината.

Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа или фолио.

Сложете го във фурната, която включете на 30 градуса. Щом се затопли я изключете и оставете тестото за 60 минути, докато удвои обема си.

Готовото тесто премесете за кратко и разточете на правоъгълник с размер приблизително 30/60 см.

Разтопете маслото за плънката и намажете с него тестото.

След това сложете мармалада и разнесете равномерно с лъжица. Аз ползвах домашен шипков мармалад, но може да се направи и с друг вид.

Поръсете със едро смлени орехи и навийте на руло. Оформете кръг и го поставете върху хартия за печене. С домакинска ножица направете разрези, които не стигат до края.

Оставете отново да втаса за 30-40 минути.

Смесете отделения жълтък с малко олио и намажете с четка козуначената корона. Поръсете обилно със захар и печете на 170 градуса за 35-40 минути, до суха клечка.

След изпечане охладете върху решетка и едва тогава разрежете.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар