Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с масло за Гергьовден

Питка с масло за Гергьовден

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Питка с масло за Гергьовден
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
06/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Чудна питка за Гергьовден, която разчупваме с наслада"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • мая - 42 г (1 кубче прясна)
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сода бикарбонат - 1/2 к.л.
  • вода - 150 мл
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч л.
  • масло - 70 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути.

Погасете содата в киселото мляко.

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

В него добавете сместа с маята, киселото мляко, олиото и яйцата, без единия жълтък. Него заделете за намазване на питката.

Замесете меко, нелепнещо тесто. При необходимост добавете още малко брашно. Намажете го с малко олио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

След това го премесете и разделете на малки топчета, с големина на яйце. Всяко разточете на малък кръг, намажете с разтопено масло и прегънете на две. После на още две.

Подмажете тава с олио и подредете всички части. Оставете отново да втаса за 20 минути.

Смесете отделения жълтък с една лъжичка вода и олио. С получената смес намажете питката.

Печете на 180 градуса за около 40 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: