Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка за Гергьовден

Празнична питка за Гергьовден

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Празнична питка за Гергьовден
Снимка: Мария Симова
1 / 3
06/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр. отделяме единия жълтък
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 30 г прясна
  • брашно - около 800 г
  • за намазване
  • масло - 70 г за намазване на корите
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • още
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна питка с масло първо в купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.

Разтворете маята в топлата вода и захарта, разбъркайте, докато се разтворят.

Отделно разбийте яйцата и единия белтък, добавете киселото мляко и олиото, разбъркайте.

Смесете двете смеси и ги сипете при брашното, замесете меко тесто.

Оставете тестото покрито със стреч фолио за 30 минути.

Разделете втасалото тесто на 4 еднакви по големина топки. В тавата на фурната постелете хартия за печене. Оформете една от топките леко елипсовидна, тя ще служи за глава на нашето агне, поставете я в единия край на тавата.

Останалите топчета разточете на тънки кори, намажете ги с разтопено масло и ги навийте една по една на рула. Нарежете двете рула на филийки с дебелина 1 см и започнете да оформяте тялото на нашето агне. От третото руло, оформете 4 крачета, на които правите лек разрез в долния край, за да оформите копитца. Оформяте и опашката на агнето с част от тестото от последното руло.

Така оформената празнична питка за Гергьовден, намажете с останалото масло и оставете за 30 минути да втаса. Намажете я с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете обилно със сусам само тялото, без главата, краката и опашката.

Поставете тавата с празничната питка в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 15 минути а после намаляте фурната на 180 градуса, до готовност и златисто кафяв цвят.

Честит Гергьовден и ден на овчаря, бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: