Начин на приготвяне
За тази вкусна питка с масло първо в купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.
Разтворете маята в топлата вода и захарта, разбъркайте, докато се разтворят.
Отделно разбийте яйцата и единия белтък, добавете киселото мляко и олиото, разбъркайте.
Смесете двете смеси и ги сипете при брашното, замесете меко тесто.
Оставете тестото покрито със стреч фолио за 30 минути.
Разделете втасалото тесто на 4 еднакви по големина топки. В тавата на фурната постелете хартия за печене. Оформете една от топките леко елипсовидна, тя ще служи за глава на нашето агне, поставете я в единия край на тавата.
Останалите топчета разточете на тънки кори, намажете ги с разтопено масло и ги навийте една по една на рула. Нарежете двете рула на филийки с дебелина 1 см и започнете да оформяте тялото на нашето агне. От третото руло, оформете 4 крачета, на които правите лек разрез в долния край, за да оформите копитца. Оформяте и опашката на агнето с част от тестото от последното руло.
Така оформената празнична питка за Гергьовден, намажете с останалото масло и оставете за 30 минути да втаса. Намажете я с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете обилно със сусам само тялото, без главата, краката и опашката.
Поставете тавата с празничната питка в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 15 минути а после намаляте фурната на 180 градуса, до готовност и златисто кафяв цвят.
Честит Гергьовден и ден на овчаря, бъдете здрави!