Начин на приготвяне
Замесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката.
Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото тесто оставете за бордюра на питката.
Всяка част тесто разточете на еднакво големи обли кори. Намажете първата кора с разтопено масло, поставете втората отгоре, намажете и нея и така всички, без последната.
Поставете чаша по средата за ориентир и разрежете корите на 12 части, като центърът остава цял. Готовите 12 части една по една усучете в една посока и леко подвийте отдолу.
Останалото тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на рулца, с тях обиколете тавата, а където има повече място, може да сложите по 2.
Оставете питката да втаса, а през това време изрежете букви от същото тесто или солено бяло тесто. Подковата също се изрязва с остър нож.
Втасалата питка се маже с разбит жълтък с малко вода или мляко и се пече в загрята фурна на 170 градуса. Питката е готова за 40 минути.