Начин на приготвяне
Накисвам от вечерта зрелия фасул във вода и содата бикарбонат. На следващия ден го измивам добре под течаща вода в гевгир.
Поставям го в пръстения съд, като добавям 1 глава кромид лук, 1 червена чушка и 1 морков, всичко нарязано на кубчета, както и 2 с.л. доматено пюре, олио и подправки - сух и пресен джоджен, сминдух, 1 ч.л. червен пипер и сол на вкус.
Джолана измивам и цепвам на две места с нож, пиперосвам с червен пипер и поставям в гърнето при боба.
Заливам с вода, така че да покрие боба, похлупвам с капака и вкарвам във фурната на 180 градуса за 1 час.
След това допичам гювеча още 2 часа на 150 градуса до извиране на водата.
Бобът със свински джолан в гърне е готов.