Начин на приготвяне
Нарежете джолана на по-едри парчета, поръсете със сол и черен пипер, загрейте мазнината и запечатайте месото от всички страни, след което го отстранете от огъня.
Измийте ориза в студена вода.
Нарежете зелето на ситно, разделете го на две части.
В първата част сложете половината от ориза, половината от девесила, половината от червения пипер, поръсете с черен пипер и разбъркайте добре.
Направете същото и с другата половина.
В глинен съд сложете, половината зеле, поръсете с половината от девесила, поръсете с черен пипер и половината от червения пипер, разбъркайте, поръсете равномерно върху зелето половината от ориза.
След това подредете парчетата от джолан,
Другата половина от зелето смесете с останалите продукти- ½ от девесил, ½ червен пипер, ½ ориз, черен пипер, разбъркайте да се смесят и подредете върху месото.
Сипете мазнинката от запечатването на месото, сипете бульона върху продуктите и добавете още 2 ч.ч. вряла вода, ако е малко, добавете още, колкото да покрие зелето.
Сложете глиненият съд в студена фурна и оставете свинското с кисело зеле да къкри на 180°C за около 2 часа.
През това време подгответе боба.
В дълбок съд загрейте ½ ч.ч. мазнина, добавете ситно нарязания лук, моркова, чушката, чесъна, запържете до омекване на продуктите, след което добавете изцедения боб, джоджена, разбъркайте и го дръпнете от огъня.
Когато зелето с ориз и месото е готово, проверете дали има сос, ако е много гъсто, добавете още малко топла вода, след което, добавете боба и много внимателно разбъркайте всичко, за да не се скашка оризът.
Проверете на вкус.
Върнете съда обратно във фурната без капака и запечете за около 10-15 мин на 200°C
Свински джолан в гърне с кисело зеле, ориз и боб - да си оближеш пръстите!
Да ви е сладко!