Начин на приготвяне
Накиснете боба от предишната вечер в чиста студена вода. На следващия ден сменете водата с нова, добавете лъжичка сода и когато водата заври, отново я подменете..
Сипете олио в новата вода и оставете бобът да се вари.
Нарежете свинския джолан на малки хапки и ги запържете в загрята мазнина. Извадете месото от тигана и в същата мазнина сипете нарязаните чушка, морков, целина и лук.
Когато зеленчуците се позапържат, сипете ги във врящия боб заедно с пърженото свинско.
Разбъркайте и овкусете с червен пипер и суха люта чушка (по желание). Когато бобът е почти напълно сварен, добавете смлените домати, мащерка, чубрица, джоджен и сол.
Гответе още 10-тина минути и свалете боб чорбата от котлона.
Бялата боб чорба със свински джолан е много вкусна.