Начин на приготвяне
Начупете ръжения хляб в блендера. Добавете захарта и яйцата и блендирайте до хомогенност.
Разтопете шоколада и масло в микровълновата фурна или на водна баня и прибавете към ръжената смес. Блендирайте повторно и прехвърлете получената смес в ринг, покрит с лист хартия за печене. Изпечете ръжено-шоколадовия блат за 20 минути на 170°C.
За крема отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Поставете в купа жълтъците, добавете захарта и разбийте добре. Поставете купата на водна баня и бъркайте, докато сместа се сгъсти и добие еднородна консистенция.
Затоплете сладкарската сметана и добавете шоколада, начупен на парчета. Бъркайте, докато се разтопи напълно в топлата сметана и сместа стане хомогенна.
Добавете уискито, разбъркайте сместа и охладете за кратко.
Разбийте белтъците с пудрата захар и щипка сол на пухкав сняг. Обединете трита компонента на крема с шпатула и охладете за кратко.
Намажете ръжения блат с шоколадовия мус крем и гарнирайте шоколадовата торта с пресни боровинки.